Palma pjeva u čast p. Petra Perice

U ponedjeljak 24. listopada 2022. obilježit će se u Zagrebu godišnjica smrti isusovca o. Petra Perice, pjesnika i promicatelja laičkog apostolata, koji je umro na glasu svetosti kao žrtva mržnje na kršćansku vjeru.

U 18:30 sati slavit će se prigodna sveta misa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijna na Jordanovcu. Nakon toga će u 19:30 sati u Velikoj dvorani „Antun Bauer“ Fakulteta filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) biti premijerno prikazan dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori“. Film je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato Televizije.

Prigodom premijernog prikazivanja filma naš Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“ izvest će pjesme o. Petra Perice.

P. Perica poznat je u hrvatskom narodu kao autor pjesama „Do nebesa nek’ se ori“ i „Rajska Djevo, kraljice Hrvata“. Bio je odgojitelj, apostol mladeži i duhovnik katoličkih laičkih udruga u različitim gradovima gdje je bio na službi. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, p. Pericu bez suđenja su ubili partizani na otočiću Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine. Naknadno su ga pokušali lažno prikazati kao političkog agitatora i iskrivljavati njegovu ulogu duhovnika Križarskog bratstva. Kršćanski puk duboko vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere, da je ubijen iz mržnje prema vjeri, i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film koji će se premijerno prikazati.

Snimanje ovog filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga se s pravom potpisuje da je on scenarist filma, ali je zapravo više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato Televizijom je Daniel Vorih. Filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin.