O zboru

Naša Palma je akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu. To bi ukratko značilo da smo mi:

  • crkveni – glavna nam je zadaća da slavimo Boga uljepšavajući liturgiju u našoj lijepoj Bazilici (naš repertoar čini uglavnom sakralna klasična glazba).
  • akademski – većinu članstva zbora čine studenti-vjernici Zagrebačkog sveučilišta od kojih je dobar dio u Zagreb pristigao iz različitih dijelova zemlje, a koji kao i svi mladi ljudi imaju osim zajedničke ljubavi prema glazbi i mnoge druge interese te se novim članovima nije teško uklopiti.
  • amaterski – da smo za rad motivirani isključivo ljubavlju prema skupnom muziciranju, najljepšim i najstarijim postojećim instrumentom – ljudskim glasom, pri čemu postignuća rado pokazujemo na koncertima i natjecanjima gdje u svojoj kategoriji ostvarujemo odlične rezultate i kritike.
  • zbor s dugom tradicijom – radimo timski već dugi niz godina međusobno se motivirajući i pomažući si, kako u zajedničkom glazbenom radu, tako i na privatnim poljima života trajno njegujući prijateljstva i poznanstva s bivšim članovima.
  • u Zagrebu – djelujemo prvenstveno na našoj zagrebačkoj adresi u Palmotićevoj 31 gdje smo kod kuće i gdje nas isusovci maze i paze, ali volimo i gostovati i putovati.

Zbor je moguće poslušati u Bazilici Srca Isusova nedjeljom na akademskim misama u 11 sati, na vjenčanjima, obredima i misnim slavljima bitnih svetkovina, koncertima. Također gostujemo u drugim župama, putujemo i sudjelujemo na natjecanjima i festivalima. Zborski repertoar se savladava u zborskoj pjevaoni na probama koje se održavaju utorkom i petkom od 19:45 do 22 sata te nedjeljom u 10 sati – jedan sat prije početka mise. Redovite službene audicije za nove članove održavaju se godišnje u dva navrata po nekoliko dana ovisno o zborskim projektima – u pravilu početkom svakog semestra. Kako bi zbor funkcionirao, tu je upravni odbor koji čine članovi zbora s troglavim predsjedništvom na čelu, neizbježna osoba dirigenta i glazbena pratnja orguljaša, a izuzetno nam je bitna i potpora našeg duhovnika te svih štovatelja našeg lika i djela.

Zborsko crkveno pjevanje u Palmotićevoj prepoznato je kao kvalitetan način ispunjavanja slobodnog vremena mladih intelektualaca vjernika za vrijeme studiranja u Zagrebu. Ova je aktivnost interesantna jer istodobno omogućuje timski rad i stvaranje, pri čemu su zajednički napredak nakon svakog susreta, a onda i konačni produkt uloženog truda, lako uočljivi. Osim toga, brojna poznanstva i prijateljstva često prerastaju poznanstva i prijateljstva! To je ono po čemu je zbor Palma poznat i ono što već generacijama privlači članove k nama. Veselimo se vašem dolasku na naše mise, koncerte, a najviše od svega veselimo se novim članovima. Dođite i budite dio fenomena kojem rado tepamo ‘najbolji zbor u kozmosu’!

*Ukoliko želite primati pozive na naše koncerte direktno na svoju e-mail adresu kontaktirajte nas na azbsi.palma@gmail.com

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu «Palma» osnovan je krajem Drugog svjetskog rata s ciljem glazbenog oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi, što mu je i danas osnovna djelatnost. Bogati repertoar Zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, a osobitu pažnju poklanjamo hrvatskoj glazbenoj baštini. «Palma» je mješoviti pjevački zbor, uglavnom sastavljen od sadašnjih i bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta, koji dolaze iz cijele Hrvatske, te broji tridesetak članova.

Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju, tijekom posljednjih desetak godina Zbor je ostvario i niz zapaženih nastupa te cjelovečernjih koncerata u crkvenim i koncertnim prostorima u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i stranim natjecanjima, a neke od najpoznatijih su: prve nagrade i zlatne plakete na Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 1997., 1998., 2001., 2006. i 2008. godine, tj. svaki puta kada se prijavio na državno natjecanje; iz Ukrajine, s Međunarodne smotre zborova u Lavovu (1998. godine), u najjačoj kategoriji u Hrvatsku je ponijet “Zlatni lav”, a iste godine, na Međunarodnom natjecanju zborova u Rimu – “G. P. da Palestrina”, u najjačoj kategoriji ponovno osvojeno zlato; u studenom 2005. godine, na X. Festivalu duhovne glazbe “Cro patria” u Splitu, zbor je osvojio drugu nagradu (“Srebrnu katedralu”) za najbolju izvedbu nove skladbe. U listopadu 2006. godine nastupili smo i u finalu “Festivala katedrala” u gradu Saint Quentinu u francuskoj pokrajini Pikardiji. U kolovozu 2009. godine zbor je pobijedio u najjačoj kategoriji i osvojio zlatnu plaketu na međunarodnom festivalu pjevačkih zborova u Ohridu.

Dosad smo ostvarili suradnju s: Hrvatskim komornim orkestrom (Ivan pl. Zajc: Missa solemnis), Varaždinskim komornim orkestrom (W. A. Mozart: Requiem) 1999. godine i Mostarskim simfonijskim orkestrom (W. A. Mozart: Requiem) 2000. godine, Zagrebačkim solistima i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske (Antonio Vilardi: Judas) 1999. godine, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić” (Giuseppe Verdi: Quattro pezzi sacri) 2001. godine, zatim Hrvatkim baroknim ansamblom (Marc-Antoine Charpentier: Te deum i Domenico Zipoli: Misa San Ignacio) 2006. godine, te naposlijetku sa Puhačkim ansamblom orkestra Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu (Anton Bruckner: Misa u e-molu) 2007. godine.

2002. godine, u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a izveden je Requiem A. L. Webbera, te u suradnji s Hrvatskim komornim orkestrom i pod ravnanjem maestra B. Klobučara Requiem W. A. Mozarta u Zagrebačkoj katedrali, u veljači 2004. godine. Iste godine izveli smo i Requiem G. Faurea, uz orguljsku pratnju Ante Knešaureka, u matičnoj Bazilici, te također u travnju 2005. u suradnji s američkim zborom “Main Street Singers”. Više smo puta surađivali i s Hrvatskim akademskim zborom u Beču (božični koncert u Votivkirche u Beču te u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu 2004. godine), te sa ansamblom “Ad Gloriam Brass” (božićni koncerti 2005. i 2008. godine).