Tko je tko u Palmi

Dirigent:

 

Franjo Klinar rođen je u Zagrebu 1991. godine. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je teoriju glazbe 2014. godine pod mentorstvom profesora Ante Knešaureka i trenutno je na završnoj godini studija kompozicije u klasi profesora Srećka Bradića.

Za vrijeme studija aktivan je član nekoliko zagrebačkih zborova: AZBSI “Palma”, Cappelle Odak i Komornog zbora “Ivan Filipović”. Od 2011. do 2013. bio je asistent dirigentu Ivanu Skenderu i Goranu Jerkoviću u AZBSI “Palma”, te od 2011. do 2014. godine asistent dirigentice Jasenke Ostojić u Cappelli Odak.

Od rujna 2015. godine zborovođa je AZBSI “Palma”.

Orguljaš:

 

Ante Knešaurek Orguljaš i skladatelj Ante Knešaurek (1978) često istican od strane kritike po svojim vrsnim interpretacijama i improvizacijama, jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom, nastavljajući tako tradiciju hrvatskih skladatelja, orguljaša i improvizatora poput Franje Dugana i Anđelka Klobučara. Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu od 1997. gdje surađuje s Akademskim zborom Palma s kojim je ostvario više nosača zvuka. Izvanredni je profesor na katedri za kompoziciju pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, te je predavao polifoniju, orgulje i improvizaciju na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (2003.-2012.).

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studije orgulja (M. Penzar) i kompozicije (M. Ruždjak). Nakon magisterija orgulja u Zagrebu nastavlja poslijediplomske studije orguljske interpretacije i improvizacije na Visokoj školi u Detmoldu (Norbert Düchtel) i Grazu (Gunter Rost). Orguljsku improvizaciju također studira u Hrvatskoj s Anđelkom Klobučarom, a među njegove učitelje ubrajaju se i Daniel Roth, Ludger Lohmann, Almut Rößler i Michael Gaillit. U kompoziciji se usavršava kod eminentnih kompozitora u inozemstvu – na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj, te su njegova djela izvođena u okviru zagrebačkog Biennala kao i srodnih glazbenih manifestacija u Zagrebu, Osoru, Grožnjanu, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Skt. Petersburgu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, a skladbe mu izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri poput Cantus ansambla, Zagrebačke filharmonije, Kvarteta Sebastian, Ansambla Antiphonus, Milanskog trija Debussy, Pekinške filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj i Rusiji, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima, te snima za HRT.

Dobitnik je niza važnih nagrada među kojima se ističu Rektorova Nagrada Sveučilišta u Zagrebu u ak. god. 1998./99., Nagrada Darko Lukić koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika kao najboljem hrvatskom mladom glazbeniku u 2005.g., dok se od međunarodnih uspjeha izdvaja prestižna nagrada za polifonu improvizaciju koju osvaja na međunarodnom natjecanju iz improvizacije pri Visokoj školi za glazbu Felix Mendelssohn – Bartholdy u Leipzigu 1999.g. Od posljednjih uspjeha ističu se dvije nacionalne nagrade Milka Trnina i Nagrada grada Zagreba (2013.) za integralnu izvedbu orguljskog opusa J. S. Bacha zajedno s orguljašem Pavlom Mašićem, dio kojega je objavljen na njihovom novom albumu 100% BACH. Zajedničku suradnju ova dvojica orguljaša nastavili su i u 2013. i 2014.g. integralnim izvedbama orguljskih opusa D. Buxtehudea i C. Francka. Za skladateljski rad nagrađen je nagradom Boris Papandopulo 2015. godine za simfonijsku poemu Mjesec.

 

Duhovnik:

 

Ivan Matić rođen je 11. kolovoza 1962. godine u Sopju (sada Požeška biskupija). Ušao je u novicijat 8. rujna 1981. Za svećenika je zaređen 23. lipnja 1991. u zagrebačkoj katedrali. Po završetku službe ravnatelja Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku 2010. godine i jednogodišnjeg boravka u Beču preuzima službu župnika Župe Presvetog Srca Isusova. Duhovnikom AZBSI Palma postaje 2012. godine.

Kao duhovnik stoji na raspolaganju za svete ispovijedi te podijelu svetih pričesti zboru, zatim za razgovore i savjete, zajedničku molitvu i nagovore u dane proba, održava duhovne vježbe za zboraše te putuje sa zborom na zborska gostovanja. Kao jedan od predstavnika Bazilike pomaže Upravnom odboru i njegovom predsjedništvu u organizaciji i ostvarivanju projekata, a uz već nabrojane važne zadatke tu je i ona najopipljivija korist imanja dobrog duhovnika – redovito kuhanje i donošenje čaja na probe zbora kako bismo se u pauzama imali čime okrijepiti.

 

Pjevačice i pjevači:

 

varsava
Soprani

Soprani: Marija Bezak, Dragana Bošnjak, Alessandra Djurdjević, Tihana Fotak, Tea Galijan, Lucija Juričev-Sudac, Klara Juričić, Nela Katalenić, Silvia Klinar, Ana Korade, Klara Katarina Lihtar, Tereza Lovrić, Lucija Marendić

Alti:

Marija Bilić, Petra Čavka, Petra Ćurlin, Paula Dobranić, Marta Galijan, Vedrana Gnjidić, Karla Gotić, Helena Horvat, Ivana Hrkać, Lucija Juričić, Ana Krmek, Marta Kunić, Marta Lukačić, Ana-Marija Novak, Nikolina Pucar, Ana Šikić

Tenori:

Marko Gulin, Stipe Iličić, Ivan Jelić, Romuald Kantoci, Dubravko Kovačić, Jura Milić, Marcijan Mlinarić, Ivica Pucar, Nikola Vojvodić

Basi:

Karlo Akrap, David Batinić, Mateo Bošnjaković, Sven Breyer, Matej Fureš, Jure Kostelac, Davor Krnjak, Duje Kusanović, Ivan Pugar, Karlo Šunjo, Roko Veraja, Ivan Zovko