Tko je tko u Palmi

Dirigent:

 

Franjo Klinar (1991., Zagreb) diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu teoriju glazbe (2013.) i kompoziciju (2017.) u klasi profesora Berislava Šipuša. Djela su mu u raznim prigodama izvođena u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, od čega bi valjalo istaknuti praizvedbu skladbe za dva alt saksofona u sklopu 18. Svjetskog kongresa saksofona u Zagrebu 2018. godine i praizvedbu skladbe „Nokturno“ u izvedbi Cantus ansambla na Osorskim glazbenim večerima 2019. godine. Dobitnik je nagrade Hrvatskog sabora kulture za najbolju novu zborsku skladbu „Podne“.
Od 2015. godine dirigent je Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova u Zagrebu „Palma“ s kojim osvaja srebrnu (2016.) i zlatnu (2018.) plaketu na Državnim natjecanjima zborova u Zagrebu, te brončanu (2018.) na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru.
Zaposlen je u Glazbenoj školi Pavla Markovca kao profesor teorijskih glazbenih predmeta.

Orguljaš:

 

Ante Knešaurek Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studije orgulja (M. Penzar) i kompozicije (M. Ruždjak). Nakon magisterija orgulja u Zagrebu nastavlja poslijediplomske studije orguljske interpretacije i improvizacije na Visokoj školi u Detmoldu (Norbert Düchtel) i Grazu (Gunter Rost) i Beču. Orguljsku improvizaciju također studira u Hrvatskoj s Anđelkom Klobučarom, a među njegove učitelje ubrajaju se i Daniel Roth, Ludger Lohmann, Almut Rößler i Michael Gaillit. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom, nastavljajući tako tradiciju hrvatskih skladatelja, orguljaša i improvizatora poput Franje Dugana i Anđelka Klobučara. Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu od 1997. gdje surađuje s Akademskim zborom Palma s kojim je ostvario više nosača zvuka. Izvanredni je profesor na katedri za kompoziciju pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je polifoniju, orgulje i improvizaciju na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (2003.–2011.).Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj; njegova su djela izvođena na Muzičkom biennalu Zagreb, kao i na srodnim glazbenim manifestacijama u Zagrebu, Osoru, Grožnjanu, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Skt. Petersburgu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama. Član Hrvatskog društva skladatelja, i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a skladbe mu izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri (Pekinški simfonijski orkestar, Milanski trio, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Kvartet saksofona Papandopulo etc.). Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj i Rusiji, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT.
Nagrade: Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu (1998./99.); nagrada za polifonu improvizaciju na Međunarodnom natjecanju iz improvizacije pri Visokoj školi za glazbu Felix Mendelssohn — Bartholdy, Leipzig (1999.); Nagrada Darko Lukić za najboljega hrvatskog mladog glazbenika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2005.); Nagrada Milka Trnina (2013.); Nagrada grada Zagreba za integralnu izvedbu orguljskog opusa J. S. Bacha zajedno s orguljašem Pavlom Mašićem (2013.) Nagrada Boris Papandopulo za simfonijsku pjesmu Mjesec (2015). Nagrada HAZU (2020.)

Djela: Orkestralna: Passacaglia, za simfonijski orkestar, 2009.; Nada, za gudački orkestar, 2013.; Mjesec, za simfonijski orkestar, 2014 Gigue za simfonijski orkestar 2016. — Koncertantna: Carillon, koncert za orgulje i orkestar, 2005.; Koncert za trombon i orkestar, 2008.; Concertino za kvartet sasksofona i gudački orkestar, 2018.; Koncert za čembalo i orkestar Kukulkan, 2014.; Koncert za klavir i orkestar, 2015. — Komorna: 1. gudački kvartet, 2001.; Sedam kratkih stavaka za puhački trio, 2003.; Fantasia a due, za dvoje orguljaša, 2006.; Epistulae, za klavirski trio, 2007.; Koral i fuga za puhački ansambl, 2008.; Epistuale, trio za violinu, i klavir, 2009.; Litanije i aklamacija, za violončelo i orgulje, 2010.; Etida za dva glasovira i udaraljke, 2010.; Četiri krokija za barokni ansambl, 2011.; Tri stavka za gudački kvartet, 2011.; O jednom trenutku usamljenosti – posvećeno ansamblu Recherche, 2017.; Duo za obou i gitaru 2019.; — za solo instrument: Hommage a Edith Stein, za orgulje solo, 2002.; 1. suita za čembalo, 2007.; Hommage a Reger, za orgulje, 2008.; Rondo s kupletima — Kokoš, za čembalo, 2008.; Preludij i fuga, za čembalo ili klavir, 2008.; Suita za glasovir, 2008.; Kyrie eleison, za orgulje, 2009; Intervju, za elektroniku i orgulje 2010.; Pièce en mosaïque, za orgulje, 2010.; Tri etide — Oktave, Alt akordi, Fuga za orgulje, 2012.; Trri invencije za klavir, 2014.; Innig bewegt, za violu solo, 2015.; — Zborska: Dušo Kristova, za mješoviti zbor, 2007.; Quam pulchra es, za mješoviti zbor, 2009.; Utjeha (in memoriam Marku Ruždjaku) za mješoviti zbor, 2013.; Šest dječjih zborova, 2013.; Misa za mješoviti zbor i orgulje, 2017.; Tri korizmena zbora, 2018., — Elektronička: Narcis, za elektroniku, 2004.
.

 

Duhovnik:

Damir Kočiš SJ rođen je 2. listopada 1981. godine u Čakovcu. Osnovnu školu završava u Goričanu, a klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu. Nakon mature ulazi u novicijat Družbe Isusove 2000. godine. Filozofiju i teologiju završava na Isusovačkom učilištu na Jordanovcu u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 20. lipnja 2009. u zagrebačkoj katedrali. Do 2010. obnaša službu kapelana i duhovnika zbora Palma u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, nakon čega odlazi na poslijediplomski studij u Innsbruck (Austrija). Po završetku studija radi u Rezidenciji Družbe Isusove u Sarajevu, a u Rezidenciju u Palmotićevu vraća se 2016. gdje preuzima službu ministra i ekonoma, a ujedno i duhovnika zbora. Od 2018. godine povjerene su mu službe Delegata Ureda za razvoj Hrvatske Provincije Družbe Isusove, voditelja Izdavačke djelatnosti Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove i promotora duhovnih zvanja.
Kao duhovnik zbora stoji na raspolaganju za svete ispovijedi te podijelu svetih pričesti zboru, zatim za razgovore i savjete, zajedničku molitvu i nagovore u dane proba, održava duhovne obnove za zboraše te putuje sa zborom na zborska gostovanja. Kao jedan od predstavnika Bazilike pomaže Upravnom odboru i njegovom predsjedništvu u organizaciji i ostvarivanju projekata, a uz već nabrojane važne zadatke tu je i ona najopipljivija korist imanja dobrog duhovnika – redovito kuhanje i donošenje čaja na probe zbora kako bismo se u pauzama imali čime okrijepiti.

 

Pjevačice i pjevači:

 

varsava
Soprani:

Mihaela Kristina Blaznik, Dragana Bošnjak, Petra Bućo, Lorena Herman, Marija Jozić, Nela Katalenić Klinar, Tihana Klanac, Klara Katarina Lihtar, Tereza Lovrić, Marija Mežnarić, Petra Mežnarić, Dorja Sabolović, Lira Strenja, Dora Ugrin, Eva Vitković
Alti:

Marta Blajić Džaja, Karla Gotić, Ivana Hrkać, Lucija Juričić, Marta Kovačević, Ana Krmek, Marta Kunić, Marta Lukačić, Helena Matković, Katarina Madžar, Ana-Marija Novak, Božica Pandžić, Mihaela Tikvica

Tenori:

Ivan Bojanić, Luka Buršić, Dubravko Kovačić, Jura Milić, Marcijan Mlinarić, Nikola Vojvodić

Basi:

Nikola Baće, Patrik Bolković, Sven Breyer, Matej Fureš, Josip Gložinić, Nadir Ivanovich, Sanjin Jurić Fot, Domagoj Katinić, Jure Kostelac, Duje Kusanović