Zlatna nagrada iz Praga

Predbožićno je vrijeme oduvijek bilo izvorom nadahnuća umjetnicima, koji su privučeni ljupkošću i sjajem ovoga razdoblja stvarali značajna umjetnička djela. Svojom izvanjskom ljepotom Advent nesumnjivo očarava, no mnogo je važnija njegova nutarnja poruka, ona što neprestance tinja u našim srcima. Kad se ona razbukta, kroz maštu se realizirana pretače u vrhunska djela glazbene umjetnosti koja veličaju najljepši instrument – ljudski glas. Upravo su duhovne skladbe za zbor adventske tematike bile okosnica 21. Međunarodnog festivala adventske i božićne glazbe u Pragu, na kojem je sudjelovao i naš zbor.

Osim na samome službenom dijelu natjecanja, nastupili smo i na prekrasnome Starogradskom trgu te na taj način uveličali otvaranje Adventskog sajma češke prijestolnice. Zainteresirano domaće stanovništvo, ali i turiste iz cijeloga svijeta, koji su se tamo zatekli, na taj smo način upoznali s dijelićem hrvatske glazbene baštine. Svi su okupljeni toplim pljeskom nagradili našu izvedbu pučke pjesme Veseli se, Majko Božja u obradi Borisa Papandopula.

Ovaj festival ima tradiciju dugu dva desetljeća, a organizira se svake godine prvi vikend u doba Adventa. Od 25. do 27. studenoga 2011. godine stručni je žiri procjenjivao vokalno umijeće tridesetak glazbenih sastava iz deset različitih zemalja. Naš je zbor na probama marljivo vježbao pa je na natjecanju pokazao intonativnu sigurnost i nadahnutu interpretaciju svih izvedenih djelâ. Otpjevavši a cappella skladbe Lux Aurumque Erica Whitacrea, Quem vidistis pastores Francisa Poulenca, De profundis našega dirigenta Ivana Josipa Skendera te Veseli se, Majko Božja Borisa Papandopula, na žiri smo ostavili upečatljiv cjelokupni umjetnički dojam, stoga nas je on ocjenio gotovo maksimalnim brojem bodova!

Uz osvojenu zlatnu nagradu te posebnu pohvalu za izvedbu djela Lux Aurumque, ovo ćemo putovanje, osim po upoznavanju znamenitosti i kulturalne ponude prekrasnoga Praga, pamtiti i po puno smijeha, dobre glazbe i ugodnog međusobnog druženja – upravo onim karakteristikama koje nas i čine najboljim zborom u kozmosu.